Home Algemeen Cartridges: pas je wel op voor uitdrogen?

Cartridges: pas je wel op voor uitdrogen?

0
Cartridges: pas je wel op voor uitdrogen?

Als je de beschikking hebt over een inkjetprinter, dan werk je met cartridges. Deze cartridges heb je in diverse kleuren waarbij doorgaans de kleuren zwart, geel, cyaan en magenta als de vier basiskleuren dienst doen. Met deze vier basiskleuren kun je alle benodigde kleuren afdrukken. Cartridges heb je in heel erg veel verschillende soorten en maten. De cartridge met het type HP 301 cartridge is een van de meest gebruikte inktcartridges. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee dient te houden omtrent dit onderwerp.

De kleine spons zuigt zich vol met vloeibare inkt

Je kunt de werking van cartridges wel zien als een kleine spons die zich helemaal volzxuigt met vloeibare inkt.  Tijdens de printopdracht wordt de inkt vervolgens op papier gespoten. Dit gebeurt met behulp van kleine spuitkanaaltjes in de printkop. De kanaaltjes  zijn er verantwoordelijk voor dat de inkt de gewenste lijnen en vormen van de letters en afbeeldingen gaan vormen.  Vervolgens komen de geprinte documenten op precies de manier zoals jij dat voor ogen hebt uit de printer. Dat gebeurt vaak met flink wat kracht. Zorg dus dat de geprinte documenten goed opgevangen worden.

Cartridges hebben niet het eeuwige leven

Wat veel mensen niet weten, is dat cartridges bepaald niet het eeuwige leven hebben. Integendeel zelf. De vloeibare inkt namelijk, kan na enige tijd uit gaan drogen. Ben jij iemand die relatief weinig print, dan is de kans op uitdroging best groot. Ook dat is iets om rekening mee te houden. Belangrijkste onderdeel in het printproces en voor de aansturing van de inktcartridges is de chip die met de printer kan communiceren.  Deze chip zorgt dat de printer precies weet welke kleur inkt gebruikt moet worden en kan bovendien meteen zien of een bepaalde cartridge wel geschikt is voor het soort printer waarover je beschikt.  De chip is bovendien in staat om aan te geven hoe vol de cartridges nog zijn. Handig, want zo kun je tijdig nieuwe cartridges halen of kun je ze laten vullen. Op die manier kun je steeds blijven printen en loop je gene vertraging op.  

Met hitte op het papier gedrukt

Tegenhanger van cartridges is de toner, gebruikt wanneer je beschikt over een laserprinter. Een toner heeft kleurenpoeder en dus geen vloeibare inkt. De printer projecteert dan het document op een elektrisch geladen rol, waar vervolgens de tonerpoeder volgens het aangegeven patroon aan blijft plakken. De poeder wordt met behulp van hitte uiteindelijk op het papier gedrukt.